Warmte/Ziektekooi

Dag vogelliefhebber,

Op deze pagina kan je lezen hoe en waarom ik een ziekenkooi of warmtekooi voor mijn vogels heb gemaakt, geïllustreerd met enkele foto’s.

Mijn dank gaat in de eerste plaats uit naar Ton Albers uit Nederland www.ton-albers.nl
Ton heeft deze kooien ontworpen, verkoopt die ook, ik heb van hem nuttige informatie gekregen om zelf een kooi te bouwen naar mijn eigen noden.

Waarom bouw je een ziekenkooi?
Onlangs had ik een kanarie, die een piepend geluid maakte, bleek luchtpijpmijt te zijn. Met de nodige medicatie en door de vogel in een warme ruimte over te brengen, is dit probleem verholpen ; daardoor besefte ik dat een ziekenkooi soms wel nuttig kon zijn.
Ik ben me dan gaan verdiepen in dergelijke kooien, deze worden kant en klaar aangeboden : soms in hout, soms in kunststof. Omdat al mijn kweekkooien in aluminium en trespa wanden zijn gemaakt en dit onderhoudsvriendelijk is, wilde ik deze kooi in het zelfde materiaal maken. Het is natuurlijk duurder dan een kooi in hout, maar heeft toch enkele voordelen zoals onderhoudsgemak en levensduur en deze kooi is ook veel lichter in gewicht.

Ik heb enkele veranderingen aangebracht aan het model van Ton : achter de plexi schuifdeuren heb ik op enige afstand een extra front gemonteerd, dit geeft als gebruiksgemak om drink- en eetbakjes aan te brengen. Je kan daardoor ook de zitstokken aanbrengen waar nodig, een vogel die ziek is zit meestal op de bodem en door het front kan je dan ook heel laag een zitstok inschuiven. Ook voor het uitvangen van een vogel is een front handiger en wanneer de vogel genezen lijkt, kan je de plexi schuifwanden wegnemen en de vogel nog enkele dagen ter observatie in de (gewone onverwarmde) kooi laten verblijven.
Ik heb ook gekozen voor een bodemrooster, zoals ik in al mijn kooien heb voorzien.
Als verlichting heb ik gekozen voor 2 ledstrips, het is noodzakelijk een ziekenkooi te verlichten, voldoende lichturen geeft de vogel de mogelijkheid om voldoende te kunnen eten.
De temperatuur kan je instellen naar keuze, de wenselijke temperatuur kan best rond de 30° ingesteld worden, zo kan de vogel al zijn energie gebruiken om te genezen en moet die minder energie gebruiken om zich warm te houden.
Zoals gewoonlijk heb ik het materiaal voor het bouwen van de kooi aangekocht bij Guy De Winter uit Herzele, www.kweekkooi.be

 

24 23 21