De putter en zijn pleegouders de “Fife Fancy”

Dag bezoeker en vogelliefhebber,

De kweek is nu bij de meeste van ons volop aan de gang, en ieder kweekjaar is er wel iets dat niet verloopt zoals we hebben gepland.

Voor mij is de putter een van de mooiste vogels, maar zeker niet de gemakkelijkste om te kweken.

Ik heb een drietal putter koppels de zuivere wildkleur, de eerste ronde heb ik geprobeerd met natuurbroed, de putter zelf te laten broeden en de jongen te voeden, tijdens het broeden wel altijd de man apart maar zichtbaar voor de pop gezet, en na het ringen van de kleine putters liet ik de man er terug bij, maar spijtig genoeg toonde de pop geen interesse meer voor haar 3 jongen en liet ze die gewoon verhongeren, ik heb nog geprobeerd de jongen bij kanarie te leggen maar spijtig het was te laat.

Dit heeft me nog meer doen overtuigen om de putter eieren door de kanarie te laten grootbrengen, de Fife Fancy is daarvoor de meest geschikte naar mijn mening, dit is een kleine postuurkanarie die zich heel goed leent tot pleegouderschap.

De eerste ronde door putters groot gebracht kon ik pas ringen na 7 dagen, en dan liep het nog fout, bekijk het nestje hieronder eens deze zijn 7 dagen oud, bekijk die kropjes, zo gevuld, ze groeien als kool, moest zelfs ringen na 4 dagen, en ja de Fife heeft deze puttertjes groot gebracht.

Ik weet dat voor deze manier van kweken voor en tegenstanders zijn, en natuurbroed is de beste manier,  maar het doet me ook verdriet een nestje van 7 dagen te zien sterven omdat de putter pop haar interesse verliest voor haar jongen, dit lijkt me zo typisch voor de putter hun nazorg is niet van de beste, ze beginnen snel aan een volgende nest met de gekende gevolgen.

Voor mij is de keuze nu definitief de Fife kanarie zal mijn putter eitjes uitbroeden en grootbrengen.

Klik op de foto om te vergroten

Bekijk ook eens de site van Guy: Kweekkooi.be

Bekijk ook eens de blog van mijn vriend Marcel: Verschueren Marcel