Kweekseizoen 2015

De voorbereidingen van het kanarie kweekseizoen 2015 kunnen stilaan beginnen.
Omdat mijn vogels onverwarmd zitten, is het niet aangewezen te vroeg te starten; ik plan de eerste ronde voor eind maart, begin april.
Ik heb de kooien extra gekuist en de nestmogelijkheden en het bijhorende materiaal klaar gelegd om te starten.
De lichturen worden stilaan opgedreven zonder te overdrijven, ik probeer toch een beetje de lichttijden van de natuur te volgen en zit momenteel op een 11u/dag ; dit ga ik nu per week verlengen.
Ik heb de ringen voor de kanaries en de Europese vogels reeds in mijn bezit.
Er zijn nog andere voorbereidingstaken te doen : ik heb dit jaar een nieuw systeem in gebruik om de eieren netjes te bewaren, nl. in een lade onder de kooien met bovenop een plexi bescherming ; ook de fiches om aan de kooien op te hangen en zo de administratie netjes bij te houden zijn klaar. Verder hou ik alles bij op de computer met het programma ZooEasy, wat heel overzichtelijk is.

Kweekfiche1 eierschuif
Ik ben gestart met het geven van eivoer aan de vogels en ze hebben hun kuur met Baycox achter de rug.
Vooraleer de mannen in hun kweekkooien te zetten, controleer ik eerst de nagels en breng een drupje noromectin in hun hals aan tegen de bloedluis.
Ik ga dit jaar met 3 koppels zwart/rood Mozaïek kweken, 1 koppel waterslagers en een 4-tal koppels fife fancy’s. Deze fife’s gebruik ik als pleegouders voor mijn Europese vogels, vooral dan de distelvink, goudvink en sijs. Zij doen normaal hun ding zelf, maar vooral de distelvink heeft soms hulp van pleegouders nodig en dan zijn de fife’s perfect geschikt als pleegouder ; ik probeer altijd eerst natuurbroed, maar het is telkens afwachten of het lukt en dan moet je zorgen voor een alternatief.
De kweek van de Europese vogels is altijd later als die van de kanarie, vorig jaar had ik de eerste eieren eind april – begin mei, de sijs was zelfs nog ietsje later. De Europese vogels laat je best hun eigen ritme bepalen, niet teveel forceren, dat is mijn gevoel.
Ik heb tevens geluk dat ik steeds raad mag vragen en uiteraard ook een antwoord krijg van mijn vriend en kanariekweker Marcel Verschueren, ik ben trouwens gestart met mozaïeken van zijn bloedlijn.   Marcel zijn blog           http://verschuerenmarcel01.skyrock.com/
En nu kijken we uit naar de eerste (bevruchte) eitjes.
kweekkooien1 kweekkooien